Haber

TMMOB Urfa: İmar affı ülke gündeminden çıkarılmalı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Urfa İl Uyum Kurulu (İKK), İnşaat Mühendisleri Odası (IMO) Urfa Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısıyla depremin ön etüt raporunu açıkladı. TMMOB Urfa İKK Sekreteri Fikret Çakır, yıkımların bilimsel ve teknik gerekliliklere uymayan uygulama ve politikalar sonucunda meydana geldiğini belirtti. İmar afları ile kaçak yapılaşmanın teşvik edildiğini söyleyen Çakır, ihmallerin olduğunu belirterek, afetlerle mücadele ve şehircilik politikalarının değiştirilmesi gerektiğini, tüm illerin yapı stokunun depreme karşı güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

NE YAPALIM

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre Çakır, olası depremlerde benzer durumların tekrar yaşanmaması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“*Kaçak yapılaşma önlenmeli, kentsel dönüşüm rant amaçlı parsel bazında değil, ada veya bölge bazında yapılmalıdır.

* Sarsıntı Master Planları bir an önce hazırlanmalı ve bu planlarda sarsıcı toplanma alanları için gerekli yerler ayrılmalıdır. Tarım arazilerine ve dere yataklarına imar izni verilmemeli, tarım arazileri üzerindeki kaçak yapılar bir an önce yıkılmalıdır.

* Oluşabilecek bir gıda krizinin önüne geçmek ve tarımsal üretimin devamlılığını sağlamak için depremden etkilenen çiftçilere devlet tarafından uzun vadeli ve karşılıksız krediler verilmelidir.

* İmar affı koşulsuz olarak ülke gündeminden çıkarılmalı, tabandan çalışmalar sağlıklı ve kontrollü yapılmalıdır. Derhal mikrobölgeleme zemin etütleri yapılmalıdır.

* Odalarımızın mesleki yeterlilik, eğitim, belgelendirme ve denetim gereklilikleri yapı kontrol sistemine entegre edilmelidir.

* Belediyelerimizde eksik olan mühendis teknik işçi ekipleri tamamlanmalıdır.

* Şantiyelerde şantiye yöneticileri aktif olarak yer almalıdır.

* Beton santrallerinin denetimleri artırılmalıdır.

* Mevcut yapı stoğunda, taşıyıcı sistemi yıkılmış, yapısal ömrünü tamamlamış ve statik tasarım kusurları bulunan yapılar belirlenmeli ve geç kalınmadan önlem alınmalıdır.

* Müteahhit ve taşeronların yeterliliği denetlenmelidir.

*Öncelikle belediyelerden başlayarak tüm kamu kurum ve kuruluşlarında imar uygulama projeleri ve teknik olarak sorumlu durum çalışmaları yapılmalı ve denetimler ivedilikle yapılmalıdır.

* Enkaz çalışmaları başka afetlere yol açmamak için meslek grupları tarafından kaldırılmalı, insan sağlığına olan zararlı etkileri azaltmak için yıkım ve moloz taşıma çalışmaları yapılmalıdır. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu