Haber

Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Hedefimiz 10 Yılda Yüzde 50’ye Kadar Su Tasarrufu Sağlamak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yürüttükleri proje ve çalışmalarla su geri kazanımına destek verdiklerini belirterek, “Bütün bu attığımız adımlarla ve önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz projelerle; Sanayimizin yeşil ve çevre dostu dönüşümü. Hedefimiz önümüzdeki 10 yılda su tüketimini yüzde 50’ye kadar artırmak.” “Kazançların sağlanması” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde yürütülen ‘Su Verimliliği Seferberliği: Sanayi-Su’ projesi Kocaeli Su ve Kanalizasyon Yönetimi (İSU), Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantı programı düzenlendi. Programa Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, sanayiciler ve vatandaşlar katıldı.

Programda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “İklim tehdidini somut olarak hissettiğimiz bir çağda sel, hava kirliliği, orman yangınları, kuraklık gibi felaketler ne yazık ki dünya çapında milyonlarca insanı etkiliyor, ekonomilere zarar veriyor” Doğal yaşam alanlarını tehdit ediyor.” söz konusu.

Bakan Kacır, “Bu nedenle iklim politikalarında uluslararası yasal düzenlemelerin yapıldığı, ekonomik maliyetlerin doğal kaynakları korumaya dönüştüğü, çevre teknolojilerinin kullanımının yaygınlaşmaya başladığı bir dönemden geçiyoruz. Ne yazık ki, Akdeniz iklim kuşağında yer alan ülkemiz, iklim krizinden en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor.Yapılan araştırmalar, iklim değişikliği nedeniyle ülkemizde su mevcudiyetinin yüzde 25’e kadar azalabileceğini gösteriyor. bulunduğu coğrafyadaki birçok ülkeye göre daha şanslı bir konumda olup, su sıkıntısı yaşayan ülkelerden biridir.Ülkemizde suyun verimli ve aktif kullanımı başarılı bir yeşil dönüşüm politikasının temel bileşenidir.Bölümler Suyun planlı yönetimi, yaygın olarak kullanılan bir kaynak olarak kullanılması ve tarımdan endüstriyel kullanıma kadar geniş bir yelpazede su ayak izini azaltmaya yönelik adımların hayata geçirilmesi, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümeyi başarmamız için bir tercihten öte bir zorunluluktur. Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanlığımızın Emine Erdoğan himayelerinde başlattığı ‘Su Verimliliği Seferberliği’ su kaynaklarımızın akılcı, verimli ve sürdürülebilir kullanımı konusunda bizlere değerli bir fırsat sunuyor.”

‘YÜRÜTÜLEN PROJELERE BUGÜNE KADAR 16 MİLYAR LİRA DESTEK SAĞLADIK’

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak su kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına yönelik adımları hayata geçirdiklerini belirten Bakan Kacır, “Teşviklerimizi, desteklerimizi, yatırım planlarımızı ve projelerimizi bu doğrultuda inşa ediyoruz. OSB’lerimizin ihtiyaç duyduğu arıtma tesislerini hayata geçirerek, yatırım büyüklüğü 42 milyar lira olan 75 adet atıksu arıtma tesisi kurduk.” Su arıtma tesisi projesini destekliyoruz. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde yaklaşık 82 kilometrelik kolektör hattını tamamlayarak Marmara Denizi’ne deşarj ettik. Ergene Nehri’nin kirliliğini önleyecek Ergene Havzası Organize Sanayi Bölgeleri Ortak Atıksu Arıtma Tesislerinden 5 tanesini de tamamladık. Derin Deşarj Projesini de tamamladık. Günde 160 bin metreküp suyun Marmara Denizi’nin derinliklerine deşarj edilmesini sağlıyoruz. Şu ana kadar yürütülen projelere toplam 16 milyar liralık destek sağladık. Yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacağımız ‘Yeşil Dönüşüm Destek Programı’ ile sanayinin yeşil dönüşümüne yönelik yatırımları öncelikli yatırımlar kapsamında değerlendireceğiz. “Sektörümüzün yeşil ve döngüsel ekonomiye geçişi için uluslararası finansman kaynaklarına erişimini de hızlandırıyoruz” dedi.

‘PROJEMİZ KAPSAMINDA 17 ARITMA PROJESİNE 3,5 MİLYAR KAYNAK AYIRDIK’

17 arıtma projesine 3,5 milyar lira kaynak ayırdıklarını anlatan Bakan Kacır, “Dünya Bankası iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ ile sanayicilerimize, KOBİ’lerimize 450 milyon dolar finansman sağladık” ve yeşil teknoloji girişimleriyle ‘Türk sanayisini yeşile taşıdık Dönüşümde sizi örnek ve öncü yapıyoruz. KOSGEB’e tahsis edilen 250 milyon dolar ile KOBİ’lerimizin suya yönelik yeşil dönüşüm projelerine 4 milyon liraya kadar destek sağlıyoruz. , enerji ve hammadde verimliliği, sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümü. Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi ile OSB’lerimizin yeşil altyapı yatırımlarına 300 milyon dolar finansman sağlıyoruz. Proje kapsamında altyapıya destek sağlıyoruz OSB’lerimizin yeşil ve teknolojik çözümleri içeren ileri atıksu arıtma tesisi, su geri kazanımı, güneş enerjisi santrali, sıfır atık ve biyogaz tesisi projeleri. OSB’lerimizin verimliliğini, çevresel sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü artırıyoruz. “Projemiz kapsamında 17 arıtma projesine 3,5 milyar lira kaynak ayırdık” dedi.

‘HEDEFİMİZ 10 YILDA YÜZDE 50’YE KADAR SU KAZANIMI SAĞLAMAK’

Bakan Kacır, yürütülen çalışmalarla hedeflerinin 10 yıl içinde yüzde 50’ye varan su geri kazanımı sağlamak olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Kuracağımız veya modernize edeceğimiz tesislerle 29 milyon metreküpün üzerinde suyu arıtıp 6,6 milyon metreküp su tasarrufu sağlayacağız. TÜBİTAK destek programları aracılığıyla son 22 yılda 183 projeye ve 286 bilim adamına 617,8 milyon lira destek verdik. Yenilikçi su verimliliği analizlerinin geliştirilmesi ve uygulanması için yeşil büyümeye odaklanan “BiGG Yeşil Büyüme Çağrıları” ile su kaynaklarının aktif ve verimli kullanılmasını sağlayan iş fikirlerine 900 bin liraya kadar girişimcilik proje desteği sağlıyoruz. Demir-çelik, alüminyum, çimento, kimya, plastik ve gübre sektörlerindeki sanayi işletmelerimizin teknolojik ihtiyaçlarını tespit ederek, ‘Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritası’ ile onların su ayak izini de azaltacak projeler ortaya koyduk. sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda sanayi bölgelerimizin uluslararası standartlara ulaşmasını sağlayacak ‘Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi’ni hayata geçirdi. Attığımız tüm bu adımlarla ve önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz projelerle sanayimizde yeşil ve çevre dostu bir dönüşüm gerçekleştireceğiz. “Hedefimiz önümüzdeki 10 yılda yüzde 50’ye kadar su geri kazanımına ulaşmak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu