Haber

Danimarka’da Savunma Bakanı ve İstihbarat Başkanı Hakkındaki Dava Düştü

Danimarka’da eski Savunma Bakanı Claus Hjort Frederiksen hakkında “ülke sırlarını ifşa etmek” suçlamasıyla açılan dava, “çok gizli bilgilerin ceza soruşturmalarında kullanılmasının artık güvenli olmadığı” gerekçesiyle düştü.

Savcılık, “ülke sırlarını ifşa etmekle” suçlanan eski Bakan Frederiksen’in davasının düştüğünü duyurdu.

Açıklamada, davanın reddine gerekçe olarak “Çok gizli bilgilerin ceza soruşturmalarında kullanılmasının devletin güvenlik çıkarları açısından artık güvenli olmadığı” belirtildi.

Savcı Jakob Berger Nielsen, hukuki sürecin “gizli bilgilerin ifşa edilmesini zorunlu kılacağını” belirtti.

Öte yandan, ülkenin Askeri Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı’nın (FE) eski lideri Lars Findsen hakkında, 2’si gazeteci 6 kişi hakkında “çok gizli bilgileri sızdırdığı” iddiasıyla açılan davanın, 2013’ten bu yana düştüğü açıklandı. aynı sebep.

Danimarka’da mahkeme, “gizli” olarak yürütülen her iki davanın da kamuya açık olmasına ve “hassas bilgilerin sunulması durumunda oturumların kapatılmasına” karar verdi.

Frederiksen ve Findsen vakaları

Danimarka Liberal Partisinin kıdemli üyelerinden Claus Hjort Frederiksen, Kasım 2016 ile Temmuz 2019 arasında Savunma Bakanı olarak görev yaptı.

Frederiksen, 2020 ve 2021 yıllarında basına yaptığı açıklamalarda, Almanya, Fransa, İsveç ve Norveç cumhurbaşkanlarının bilinmeyen telefon dinlemelerinde Bakanlığın istihbarat biriminin ABD istihbarat servislerine yardım ettiğini iddia etmişti.

“Ülke sırlarını ifşa etmek” suçundan dava açılan Frederiksen’in suçlu bulunması halinde 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği belirtildi.

Eski FE Lideri Lars Findsen de “devlet sırlarını veya gizli bilgileri ifşa etmekle” suçlandı.

Savcılık, Findsen hakkında “çok gizli bilgileri 6 kişiye sızdırdığı” gerekçesiyle 4 yıla kadar hapis cezası isteneceğini açıklamıştı.

2015’ten uzaklaştırıldığı 2020’ye kadar FE Başkanı olan ve Aralık 2021’de tutuklanan Findsen’in 17 Şubat 2022’de tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu