Haber

Aile ve Gençlik Fonu kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda

TBMM Genel Kurulunda Aile ve Gençlik Fonu Kurulmasına İlişkin Kanun Tasarısının birinci bölümünde yer alan 4 madde kabul edildi.

Teklifin kabul edilen unsurlarına göre Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı, kamu tüzel kişiliğine sahip Aile ve Gençlik Fonu kurulacak.

Fonun yönetim kuruluna Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı, Aile ve Sosyal Hizmetler, Gençlik ve Gençlik Bakan Yardımcısı başkanlık ediyor. Spor Beş kişiden oluşacak: Bakan Yardımcısı, Enerji ve Düzenli Kaynaklar Bakan Yardımcısı ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı. Konsey kararları çoğunluk oyu ile alınacaktır. Bakan yardımcıları ilgili bakanlar tarafından atanacak.

Fondan kaynak aktarılacak projeleri, aktarılacak kaynak bedelini ve harcama programlarını belirlemeye yönetim kurulu yetkili olacak.

Aile ve Gençlik Fonu’nun sekretarya hizmetleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanacak.

Fonun kaynakları, Türk Petrol Kanunu kapsamında toplanan devlet payı ile Maden Kanunu çerçevesinde toplanan devlet hakkının yüzde 20’sinden, kurulu ve kurulacak fonların gelirlerinin yüzde 10’una kadar değişmektedir. Geri ödemesi öngörülen projeler kapsamında kanun ve kararnamelerle, Cumhurbaşkanı kararıyla. Ödemeler, her türlü nakdi bağış, yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan yapılan yardım ve hibeler ile diğer gelirlerden oluşan bedellerden oluşacak.

Cumhurbaşkanı, Türk Petrol Kanunu çerçevesinde tahsil edilen devlet payı ile Maden Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hakkının oranını sıfıra indirmeye veya bu oranı iki katına kadar artırmaya yetkili olacak.

Fonun giderleri, yönetim kurulu tarafından onaylanan projeler kapsamında teşvik, hibe, takviye, kredi ve garantiler için ilgili kurum ve kuruluşlara aktarılan tutarlar ile bunlardan kaynaklanan hizmet bedeli fiyatları ve kurullardan oluşacak, fon kaynaklarının yönetimi ve yönetim kurulu tarafından onaylanan projeler kapsamındaki harcamalar ile diğer operasyonel giderler. .

Kaynaklar, yönetim kurulunca onaylanan projeler için harcama programı çerçevesinde ödenmek üzere, yönetim kurulu kararıyla fondan ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılacaktır.

İlgili kurum ve kuruluşlara aktarılan kaynakların hak sahiplerine aktarılması ve doğabilecek her türlü geri ödemenin alınması amacıyla, Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Kanun kapsamında faaliyet gösteren bahis kurum ve kuruluşları, ödeme hizmeti sağlayıcıları, Elektronik Para Kuruluşları, Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansmanı. Şirketler Kanunu kapsamında faaliyet gösteren finansman şirketleri ve kredi garanti kuruluşlarıyla protokoller yapılabilecek.

Röportajlardan notlar

Teklifin tartışıldığı sırada grubu adına konuşan Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, son 20 yılda 2 milyondan fazla çiftin boşandığını ve ailenin temeline dinamit atıldığını söyledi. Çalışkan, “Geleceğimiz olan gençler ahlaksız dizilerden etkileniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın finanse ettiği diziler sadece ülkemizin değil, tüm İslam dünyasının aile yapısını da bozuyor.” söz konusu.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, gençlerin hayat pahalılığı ve işsizlik nedeniyle aile kuramadığını savunarak, 150 bin liralık yardımın evlilik masraflarını karşılamasının mümkün olmadığını belirtti. Fakıbaba, “Devletin aile yapısındaki çöküşü durdurması gerekiyor. Aile içi şiddet ve ekonomik zorluklar nedeniyle ezilen kadınları, gençleri, çocukları ve yaşlı nüfusu korumalı.” dedi.

MHP Bursa Milletvekili Fevzi Zırhlıoğlu da aile kurumunun Türk milletinin varlığından rahatsız olanların hedefinde olduğunu belirterek, “Aile ve Gençlik Fonu Tasarısı ile Türk milletini hedef alan zalimlerle mücadele için bir adım atılıyor. bireylere ve nesnelere dayalı cinsiyetsiz bir toplum yaratmaya çalışarak aile kurumu.” dedi.

-“Bu bütçeyi neden bakanlıklarımıza aktarmıyorsunuz?”

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı da tasarıyla kurulacak fonu eleştirdi. “Bakanlıklarımızın gençlerimize böyle bir destek vermemesinin önünde devlet kurumları çatısı altında hangi hukuki engel var?” Soruyu soran Sarı şunları söyledi:

“Beş bakanlığın temsilcileriyle birlikte kuracağınız Fon Yönetim Kurulu, mevzuat nedeniyle bir bakanlığın sağlayamayacağını iddia ettiğiniz destekleri nasıl sağlayacak? Bu bütçeyi neden bizim bakanlıklarımıza aktarmıyorsunuz? Neden yapmıyorsunuz? ilgili bakanlıklarımız gençlerimize kredi yerine ücretsiz destek vermiyor mu? Aksi takdirde kurulan bu Fon, hükümete yakın vakıf ve derneklerle işbirliği yapacağınız yeni bir kaynak olacaktır.” Arayış içinde misin?”

‘Kadın cinayeti’ tartışması

HEDEP Muş Milletvekili Sümeyye Boz, “Evliliğe karşı değiliz ama buradaki yaklaşımın kadını aileye hapsetmekten başka bir şey vaat etmediğini düşünüyoruz.” “Bir ayda 40 kadının ölümü bize bir kadın cinayetini hatırlatıyor.” AK Parti milletvekilleri onun açıklamalarına tepki gösterdi.

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, “kadın cinayeti” görmek isteyenlerin Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Af Örgütü’nün raporlarına bakmasını isteyerek, “Orada PKK ve YPG’nin 15 yaş altı kız ve erkek çocuklarını nasıl zorla silahlandırdığını görüyoruz” dedi. ve o kızları intihar süsü vererek idam ettirdiler.” “Onları nasıl kınadıklarını, bugün ‘kadın cinayeti’ diyenlerin onları bir gün bile kınayamadığını, o Kürt çocuklarının, Êzidî çocukların yanında olduklarını ifade edemediklerini tutanaklarla buraya kaydetmek istiyorum.” dedi.

AK Parti Kümelenme Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, “Ben evli bir kadınım, kendimi hapsedilmiş gibi hissetmiyorum. Bu ülkede evli, işini yapan, çalışan, aktif olarak işin içinde olan binlerce, milyonlarca kadın var. kamusal hayatta, sosyal hayatta ve iş hayatında.” dedi.

Yaş sınırı ve kredi büyüklüğü Fon yönetimi tarafından belirlenecektir.

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkan Yardımcısı Orhan Ateş, teklifin ilk bölümüyle ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Ateş, yazıda keyfi bir yaş sınırı ve kredi büyüklüğü belirtilmediğini, yaş sonu ve kredi büyüklüğünün ise Fon yönetimi tarafından belirleneceğini kaydetti.

Kaynağın yönetim kurulu kararıyla kamu kurum ve kuruluşlarına devredileceğini belirten Ateş, herhangi bir vakıf veya derneğe devredilmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların Fondan yararlanamayacağını belirten Ateş, Fonun mali verilerinin en az 6 ayda bir kamuoyuyla paylaşılacağını ve Fonun Mahkemenin denetimine tabi olacağını belirtti. Hesaplar.

Teklifin dört unsurunun kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Lider toplantıyı erteledi. Lider, ortasından sonra komitenin yerini almaması nedeniyle toplantıyı 21 Kasım Salı günü saat 15.00’te toplantıya kapattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu